Силосування – складний біохімічний процес перетворення зеленої маси на консервовану в його основу покладено принцип молочно-кислого бродіння із виділенням достатньої кількості молочної кислоти, яка має гарні консервувальні властивості. Завдяки багаторічній співпраці з Інститутом сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН ми щороку закуповуємо силосну закваску, яка сприяє якіснішим процесам консервування та розвитку корисної мікрофлори й виключення дії шкідливих мікроорганізмів, які можуть погіршувати якість силосу. Окрім того, працівники та студенти інституту проводять спільні науково-практичні дослідження, адже директор ІСМАВ Анатолій Москаленко, який є одним із очільників ради роботодавців, перебуває на посаді професора кафедри менеджменту та аграрної економіки.
Кукурудза найпоширеніша культура для силосування в більшості регіонів України. І це не дивно, адже кукурудзяний силос відіграє дуже важливу роль у більшості раціонів для великої рогатої худоби, а також він є виключним об’ємистим кормом із гарною перетравністю і високою концентрацією обмінної енергії: в 1 кг сухої маси – 11,5 МДж. Протеїн кукурудзяного зерна та крохмаль не розкладаються в рубці худоби і потрапляють до кишечника, де розщеплюються до простих сполук. Ці складові найбільше засвоюються тваринами. Відтак у корів зростає молочна продуктивність, покращується обмін речовин та збільшуються щоденні прирости у молодняку.
При планових показниках заготівлі силосу 1000,0 т закладено 1382,5 т силосної маси, що складає 138,3 % при урожайності 345,6 ц/га.
Із процесом заготівлі та силосування безпосередньо у виробничих умовах ознайомилися студенти спеціальності «Агрономія».
Хотілося б відмітити, що студентство має змогу не тільки здобувати теоретичні знання, а і завдяки активному функціонуванню навчально-науково-виробничого підрозділу отримувати практичний досвід у вирощуванні і переробці основних сільськогосподарських культур, кормозаготівлі та виробництві продукції тваринництва.
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ
16600, Чернігівська обл.,
м. Ніжин, вул. Шевченка, буд. 10,
навчальний корпус № 1,
навчально-методичний відділ.
(04631) 2-31-30
vstup@nati.org.ua
АДМІНІСТРАЦІЯ
16600, Чернігівська обл.,
м. Ніжин, вул. Шевченка, буд. 10.
.
.
(04631) 2-52-70
natinau@ukr.net