1939 – 1945: ПАМ’ЯТАЄМО, ПЕРЕМАГАЄМО!

Пам’ятаємо, перемагаємо. Саме цими словами Україна вшановує всіх полеглих у Другій світовій війні. У 2014 році ми розпочали нову традицію відзначення 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення. Новий зміст Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом ми засвоїли пройшовши через гостре військово-політичне протистояння із кремлівським агресором. На жаль, сьогодні ця сумна і велична подія використовується у якості ідеологічно-пропагандистської зброї нашим північно-східним сусідом. Однак наше завдання полягає у тому, щоб незважаючи на радянські історичні міфи, вести чесний діалог щодо складних сторінок минулого та рівно вшановувати пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом.

Тож 9 травня колектив інституту вже традиційно взяв участь у Мітингу в пам’ять загиблих у роки війни «Солдатські портрети на вишитих крилах пливуть…» з нагоди Дня пам’яті та примирення і 74-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

  

Адже події цієї війни торкнулись безпосередньо і нашого навчального закладу. Учні, викладачі та випускники Ніжинського технікуму механізації уславили своє ім’я участю у бойових діях на всіх фронтах.

У перші дні ворожого вторгнення директор В.А.Рябко призваний до лав Червоної Армії і служив у 304-й стрілецькій дивізії заступником командира батальйону. Дивізія вела бойові дії в складі Південно-Західного фронту. Загинув Василь Андрійович 31 липня 1942 року під Сталінградом у районі річки Дон.

У пам’яті вдячних нащадків залишаться імена учасників бойових дій, викладачів та колишніх учнів нашого навчального закладу: старшого лейтенанта Я.П. Бичкова, старшого лейтенанта ветслужби Я.М. Бублика, гвардії капітана В.С. Горбача, єфрейтора В.М. Грищенка, старшого сержанта М.А. Галицького, сержанта В.І. Дзюбака, єфрейтора Г.Ю. Дубровного, гвардії рядового С.М. Дяченка, рядового М.А. Заборовського, старшини П.Г. Корольова, гвардії рядового М.В. Кошового, лейтенанта І.В. Литвинця, гвардії рядового С.М. Могили, старшого лейтенанта Ф.О. Молявка, молодшого лейтенанта М.П. Пінчука, молодшого лейтенанта К.П. Пищика, сержанта М.І. Радняного, старшого лейтенанта І.Д. Рибкіна, сержанта П.Г. Сірика, гвардії лейтенанта С.Г. Сиротенка, гвардії рядового А.Я. Сурмачевського, гвардії капітана Б.І. Тимоніна, гвардії рядового Ф.Ф. Шабаса; учасників партизанського руху на Чернігівщині: П.М. Дуб'янського, С.Ф. Остапенка, М.С. Слісаренка, Т.Ф. Бевза.

Безперечно, найбільша гордість навчального закладу – Герої Радянського Союзу Микола Петрович Прудкий та Микола Андрійович Ісаєнко. М.П. Прудкого після другого курсу призвали в армію і направили на навчання в танкове училище. З березня 1942 р. він воював як командир розвідувального взводу в 89-й танковій бригаді й загинув у червні 1944 року. Указом Президії Верховної Ради СРСР від 4 червня 1944 року лейтенантові М.П. Прудкому присвоєне звання Героя Радянського Союзу (посмертно).

  

М.А. Ісаєнко воював на Ленінградському та Третьому Українському фронтах. За мужність і героїзм, виявлені в боях на території Чехословаччини, командиру 2-ї танкової роти 177-го танкового полку 64-ї механізованої бригади старшому лейтенантові М.А. Ісаєнку Указом Президії Верховної Ради СРСР від 15 травня 1945 р. присвоєне звання Героя Радянського Союзу.

Перед фасадом навчального закладу знаходяться могили воїнів-визволителів. Тут упокоїлись Герой Радянського Союзу, лейтенант С.П. Моховий та гвардії майор І.Л. Хайтович.

  

Завдяки жертвам і героїзму наших батьків і дідів ми маємо шанс жити і розбудовувати власну державу всупереч сучасним зазіханням на нашу свободу і незалежність!

Світла пам'ять переможцям!

Честь і слава героям!

Ірина Демчук,
заступник директора з навчально-виховної роботи

 

 

ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ 

16600, Чернігівська обл.,
м. Ніжин, вул. Шевченка, буд. 10,
навчальний корпус № 1,
навчально-методичний відділ.

 (04631) 2-31-30
 vstup@nati.org.ua

 facebook.com/infoportalnati

АДМІНІСТРАЦІЯ 

16600, Чернігівська обл.,
м. Ніжин, вул. Шевченка, буд. 10.

.
.

 (04631) 2-52-70
 natinau@ukr.net